VINTAGE – Régi ruhák újra divatban

Ellent kell mondanom annak a nézetnek, hogy a vintage stílus új divat lenne. Valójában régóta jelen van, csak eddig nem kapott nagy nyilvánosságot. Miután Penélope Cruz vintage estélyiben jelent meg a 2009-es Oscar gálán, egyre több és több cikk jelent meg ebben a témában.

vintage stílus divat tóth zsuzsi stílustanácsadásA vintage olyan ruhát jelöl, amit nagy tervezők és divatházak készítettek évtizedekkel ezelőtt. Amerikában az utóbbi időben egymás után nyíltak a vintage ruhaboltok, itthon azonban nincs ilyen nagy tere ennek, amin nem is csodálkozhatunk.

Az elmúlt rendszer 50 éve alatt a nyugati kapitalista világ nem juthatott be kicsiny országunkba. És szintén ennek a berendezkedésnek köszönhetően a magyarok öltözködési kultúrája sincs azon a szinten, amit a vintage megkövetel. Bár javulni látszik a helyzet, még évek kellenek ahhoz, hogy egy nagy luxusmárka termékei valódi „luxusturikban” kaphatóak legyenek Magyarországon.

A legjobb dolog a vintage ruhákban, hogy sokkal olcsóbban juthatunk hozzájuk, habár igencsak sok időt vesz igénybe felkutatásuk. Amerikában például vadásznak – vintage hunter – nevezik azokat, akik boltról boltra járnak, hogy megtaláljanak valami értékeset. Elvük szerint, ha rábukkannak valamire, és csak egy kis igazításra van szükség, azonnal megveszik. A javításokat a szabó úgyis elvégzi.

BTW: Igazi vintage boltot hozzánk legközelebb Bécsben találtam, ahol tényleg jó áron bukkanhat az ember lánya örök darabokra.