A divatról 1.

Már nagyon-nagyon régen elkezdtem foglalkozni a divattal, és az első kis szösszenetem ezzel kapcsolatban a főiskolai szakdolgozatom lett 2011-ben. Mivel az alapokat kell megérteni, hogy jól tudjunk a stílusunkkal kommunikálni, és megértsük ennek jelentőségét társadalmunkban, az alapokkal is kezdeném…

Idézet a 2011-es szakdolgozatom előszavából…

divatszociológia“A történelem folyamán mindig is jelen volt a divat. Elterjedt nézet, hogy csak a külsőségekről szól, pedig fontos velejárója az egyén és a társadalom kapcsolatának. „Széles kört érintő népszerű és középtávú jelenségek”(Zsolt P. 2001) összessége, amihez igazodni kell. És mindenképp hatást gyakorol az emberi pszichikumra.
(…)

Minden olyan jelenséget, ami hasonulási és elkülönülési vágyat ébreszt az emberekben, a divat részének tekinthetjük, ilyen a viselkedés- és mozgáskultúra, az étkezés és az életmód, a minket közvetlenül körülvevő terek kialakítása, formálása, és természetesen a ruházat és a szépségápolás is ide tartozik.
A divat terjedése, követése, vagy a követés tagadása a társadalom minden tagját érinti. Életünk szimbolikus jelentéssel felruházott dolgokról, tevékenységekről szól, ezeket akarjuk megszerezni magunknak.
Az első ipari forradalom után arra törekedtek az emberek, hogy dologtalanságukat külső jegyekkel jelezzék, még ha nem is volt úgy. Ennek oka, hogy az uralkodó osztályra kívántak hasonlítani, aki dologtalan volt. Ma a divat területén uralkodó osztály korántsem unatkozik, de még mindig velük akarunk azonosulni. Vagyis a régivel ellentétben nem dologtalannak akarjuk mutatni magunkat, hanem szokásaikat, életmódjukat, munkájukat akarjuk magunkévá tenni valamilyen formában.”